Saabok a 2011-es Oldtimer Show-n

A hazai klasszikus Saabok is egyre közelednek a veterán korhoz. A régi 900-asok már youngtimer korban vannak, de hamarosan OT rendszámot kap az egyik klubtagunk felújított Saab 99-ese. Egyre több 1970 előtti Saabról is hírt kapok, a legutóbbi találkozón már két hazai 96-os is részt vett.

Pár éve az Angol Saab Klub egyik tagja azon sajnálkozott, hogy Magyarországon nincsenek veterán Saabok. Talán nem is értheti, hogy amíg náluk ezek a típusok újonan kerültek az országba, nálunk Moszkvicsra vártak a Merkurnál. Sokat változott a helyzet az elmúlt húsz évben, de a Saabok talán mindig is megbecsültebbek voltak, mint kortársaik. Aki ezt a típust választotta, nem elsősorban igáslónak szánta. Egyre több gondoskodást kapnak a régi 900-asok, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a jó állapotban lévő régebbi generációs típusok ára meghaladja az újabbakét.

Bár többször érkezett felkérés, hogy a klub vegyen részt veteránkiállításon, eddig tiszta szívemből nehéz lett volna kiállítandó járművet választani. Idén összehoztuk, és a Saab 900 Klub Magyarország Egyesület egy youngtimer, valamint két veterán Saabot állít ki a 2011-es Oldtimer Show-n.

Képgaléria:

A kiállítás időpontja:
2011. október 29 – november 1.
Naponta 9-18 óráig

Helyszín:
A SYMA Sport- és Rendezvényközpont
1146 Budapest, Dózsa György út 1.

A rendezvényről bővebb információt találni az OldtimerShow kicsit nehézkes weboldalán, a www.oldtimershow.hu oldalon.

A klub által kiállított járművek:

 • Saab 96 v4 de luxe – 1969
 • – Motor: 1500 cm3-es V4-es motor
  – Tulajdonos: Nónay György

 • SAAB 99 TURBO – 1978
 • – Motor: 1985 cm3-es, soros négyhengeres + turbo
  – Tulajdonos: Gracza Zoltán

 • Saab 900 GLI – 1984
 • – Motor: 1985 cm3-es, soros négyhengeres
  – Tulajdonos: Égő Katalin

  A rendezvényen mutatkozik be először a nyilvánosságnak – tudomásom szerint hazánkban egyedüli mozgóképes – egy frissen felújított Saab 99 Turbo.
  Remélem, senki sem hagyja ki az eseményt.