27. Saab-találkozó, 2016. július 22-24. – Eresztvény

Hazánkban elterjedt útburkolási módszer volt a második világháborúig a macskakövezés. Talán sokan emlékeznek a budapesti Bartók Béla úton való zötykölődésre, vagy a Thököly útra, ami a 2000-es évekre a legkátyúsabb utcává vált. Pedig a szürkéskék hatszögletű bazaltkockák nagyon masszívak voltak, gondos karbantartással a mai aszfalt utak élettartamát jóval felülmúlták. Sajnos, esőben borzasztóan csúszott, életveszélyes volt, az autó korcsolyázott a macskakövön. Mostanában térburkoló elemként éli ismét reneszánszát. Hogy jön ide a macskakő?

Az idei Saab-találkozót azon a területen tartjuk, ahonnan a hazai, és nem mellékesen a bécsi, prágai, pozsonyi útburkoló kövek is származtak. Pár száz méterre leszünk a Somoskő melletti Macskalyuktól, ahol a régi bánya működött. De nem csak bazaltbányászat folyt ezen a környéken. Alattunk lesz Magyarország egyik legnagyobb barnaszéntelepe is. A bányászat persze rég megszűnt, így a természet lassan visszafoglalja azt, ami az övé.

A Karancs és a Medves az ország egyik legszebb tájegysége, melyet az északi végvárrendszer még izgalmasabbá tesz. Gyakorlatilag két vár, a Salgó vára és a már szlovák területen álló Somoskő vár között, az erdőben megbúvó Salgó Hotelben tartjuk a nyári Saab-találkozót.

A természetvédelmi területen álló szállodát 2008-ban újították fel. A szokásos szolgáltatások mellett szauna, fűtött szabadtéri dézsa vár minket. Különlegessége, hogy vízellátása forrásvízből történik. A szálloda terasszal rendelkező éttermében hagyományos helyi ételek közül válogathatunk, a parkolóban pedig kényelmesen elférnek a Saabok.

A találkozó – a tavalyi sikeren felbuzdulva – ismét háromnapos lesz, 2016. július 22-24-ig tart. Péntek délután már várjuk a Saabosokat, sőt aznap éjszakai túrát tervezünk a Salgó várához. A szombati nap a megszokottak szerint alakul, de mivel még dolgozunk a programon, érdemes gyakran ránézni a találkozó weboldalára. A bányászhagyományok miatt egyértelmű, hogy nem hagyhatjuk ki a salgótarjáni Bányamúzeumot, ez már vasárnapi program lesz. Egy valódi tárnába vezetik le csoportunk.

A szokásoknak megfelelően idén is elkészítettük a Saab-találkozó weboldalát, ahol regisztrálhattok, valamint a helyszínnel és a szállásfoglalással kapcsolatos információk is megtalálhatók.

http://saab900.hu/eresztveny/

Kérlek benneteket, hogy aki szeretne jönni a rendezvényre, feltétlenül regisztráljon. Ez a szombati vacsora és a múzeumlátogatás miatt elengedhetetlen.
A szállásfoglalás egyénenként történik, a hotel elérhetősége a honlapon megtalálható. Foglaláskor ne felejtsétek megemlíteni, hogy a Saab-találkozóra foglaltok. Ne feledjétek azt sem, hogy a szálloda szobáit klubtagjainknak 2016. 04. 30-ig tartják fenn.

Ha bármivel szeretnél hozzájárulni az eseményhez, legyen az valamilyen díjnak adható ajándék vagy szolgáltatás, esetleg szeretnél tevékenyen részt venni a lebonyolításban, ne fogd vissza magad. Örömmel fogadunk minden segítséget!

(Égő Ákos)

A nevezetességekről készült fotókat a salgotarjan-turizmus.hu oldalról,
a hotelről készült fotót a salgohotel.hu oldalról kaptuk