2010-es év eseményei

Saab 900 Klub Magyarország Egyesület éves rendes taggyűlését 2010. december 18.-án 14 órakor tartottuk Bánkon a téli Saab találkozó keretében. Az alábbiakban az ott elhangzottat olvashatjátok.

A klub működését érintő változások 2010-ben:
A klub 2010-ben a 2009-eshez teljesen hasonló keretek között működött, hivatalos ügyeinkben változás nem történt.

Az elmúlt év pár szóban:
– A Saab 900 klub 2010-ben ünnepelte 10. évfordulóját.

– Tavaly ilyenkor még szomorú, valójában búcsúszavakat hallottunk Andrew-tól a Polar Mobil Kft. ügyvezetőétől. Egy évvel ezelőtt még nagyon úgy tűnt, hogy a Saab autómárka végleg eltűnik. Még aznap telefonált az Andy, hogy lehet, hogy mégis van megoldás…
Január 17-én – ahogy a világ minden pontján – eddig még soha nem látott márka rajongói rendezvény keretében klubunk is részt vett a Saab Support Convoy-on, a városligeti műjégpályától indult a menet az akkori tulajdonos, GM budaörsi központjához. (Kis Balázs volt a főszervező).
Hogy köszönhető-e ennek a megmozdulásnak, vagy sem, titok marad, de tény, hogy alig egy héttel később a Saab megmenekült, és a GM karmaiból kiszabadulva új tulajdonosa a Spyker lett.

– Áprilisban már az új 9-5-öst nézhettük meg a Polár Mobil szalonjában.

– Saab autós túra Biharfüred – 2010. június 26-27.
Idén ünnepelte klubunk megalapításának 10. évfordulóját. Mivel az első találkozó 2000. augusztus 20-án volt, ennek megfelelően a jubileumi találkozót is az augusztusi ünnephez közel rendeztük meg. Hogy a nyár mégse kezdődjön Saab találkozó nélkül, ezért júniusban egy autós túrát szerveztünk romániai klubtagunk Orosz Gergő, és kedves felesége, Anikó segítségével. A rossz idő sajnos egész nyárra rányomta a bélyegét, így zuhogó esőben indultunk. Ennek megfelelően az érdeklődés sem volt kiugró, de az a nyolc autó és tulajdonosa, aki részt vett a túrán nagyon jól érezte magát.
Volt csodaforrás, Medve barlang, és hazafelé már nagyon szép időben jöttünk.

– Augusztus közepén tartották a svájci Interlakenben a szokásos évi nagy nemzetközi Saab-találkozót. Az eseményen 4 magyar autó vett részt, egy magyar, egy román, egy olasz és egy svájci illetőségű autóval :o).
Tapasztalatszerzésre mindenképpen jó volt az esemény, kicsit öreguras rendezvény volt, nagyon drága, viszont tényleg láttunk néhány Saab ritkaságot-érdekességet. De a legnagyobb élmény az volt, hogy személyesen találkozhattunk Erik Carlssonnal.

– Augusztus 28-29. között Kislődön, a Sóbri Jóska Bakonyi Kalandparkban rendeztük éves szokásos nagy találkozónkat.
A helyszín, úgy gondolom telitalálat, a programlehetőségek végtelenek voltak. Sajnos az időjárás ezúttal is közbe szólt, majdhogynem ítélet idő tombolt a találkozó előtti pénteken, de még így is sokan eljöttek, 24 regisztrált autó volt, ami több mint 50 fő részvételét jelentette. A találkozó pénzügyi hátterét teljes egészében a Rácz Mobil és a Sziki Car állta, ezért külön köszönet, és had jegyezzem meg, hogy az ilyen támogatásoknak köszönhető, hogy nem kellett 10 éve, azaz mióta a klub létezik, 5000 Ft a tagdíj, és nem kellett emelni. Jövőre sem fogunk. Azok a tagok, akik tavaly 7000 Ft-ot fizettek be, azoknak beszámítjuk az idei tagdíjba.
A találkozó programjait nem tudom, kell-e részletezni, a szokásos Saab találkozós játékok mellett volt mindenféle kalandos-betyáros feladat, természetesen ajándékokért, volt tesztvezetés a vadonatúj 9-5-össel, esti koncert, közös vacsora, és másnak közösen tettük látogatást a Herendi porcelánmanufaktúrában.
A helyszín egyébként annyira jó volt, hogy lehet, hogy még egyszer visszamegyünk, hogy mindenestül ki tudjuk élvezni a lehetőségeket.

– Sajnos egy szomorú hírt is kaptunk az év végén. Klubunk egyik oszlopos tagja távozott közülünk. Kordás Sándor váratlanul érkezett súlyos betegség után 59 évesen, 2010. november 27-én elhunyt.
Hiányozni fog. Nyugodjék Békében.

– 2010 utolsó programja, az immár hagyományos téli Saab találkozó – ismét PhotoRallyval egybekötve, itt a Bánki tó partján

A Klub weboldala:
A klub weboldala 2010-ben lényegében nem változott. Viszont a klub is fenn van a Facebook-on, ahol szintén lehet értesülni a klubot érintő hírekről. Nagyon nagy segítség lenne, ha valaki segítene az oldalt folyamatosan Saabos hírekkel ellátni. A tagok közül Muzzix segítségített, aki folyamatosan lekövette a Saab tulajdonosváltását.

Biztosítóváltás:
Saab 900 klub új partnere a Nosztalgia Autóklub – részletek a honlapon. Rajtuk keresztül lehetőség van Veterán biztosításra, valamint a klub oldalán keresztül is köthető online felelősség biztosítás. Az innen biztosítást kötő ügyfelek után klubunk jutalékot kap.

A Klub anyagi helyzete:
Míg 2009-ben 76 hivatalos tagunk volt, addig ez 2010-re 61-re csökkent.
Ebből fizető tag: 47 fő
A tagdíjakon kívül befolyt támogatás a Rácz Mobil Kft. -től és a Sziki Car Kft.-től érkezett, összesen 300 000 Ft

Összes bevétel: 535000 Ft
A bevételeinket a klub működésére, illetve a tagságra fordítottuk.
A klub pénztárában év végén (bank és készpénz) 150 000 Ft volt.

Tervek:
2011-ben a tagdíj továbbra is évi 5000 Ft marad.
A tagsági kártyákat négy, esetleg öt részletben gyártatjuk le a befizetések függvényében.

A MAVAMSZ tagság>
A Saab 900 Klub Egyesület 2010-ben is a MAVAMSZ tagja volt, ezt 2011-ben is szeretnénk fenntartani.

2011-re tervezett programok:
– Nyári Saab találkozó
– Finn országban rendezik a 2011-es nemzetközi Saab találkozót
– Toy Run?
– Agárdi fürdés
– Téli találkozó
– Márkaklubok találkozója (Idén nem voltunk sajnos)

Köszönet a segítőknek, akik évek óta támogatják a klubot:

Sabszerviz.hu azaz Rácz Mobil Kft. – anyagi támogatás
Sziki Car – Szikszai István – anyagi támogatás
Povila – Popovics Laci – alkatrészekkel, munkával
Wéber Erik – digitális nyomda (az összes meghívót, szitázáshoz a filmeket ő gyártja)
Lizicska Péter – szitanyomás
AVIA – találkozó ajándékokkal
Polár Mobil Kft. – aki a nyári találkozót ajándékokkal és tesztautókkal is támogatta.